PR Kávéház: Előre mutató ígéretek

1674

A különböző álláspontok kifejtésével indult, és a szakmai együttműködés ígéretével zárult a kommunikációs képzések jövőjét boncolgató kerekasztal-beszélgetés az MPRSZ június 4-i PR Kávéházi Estjén.

cikk_foto

A felsőfokú kommunikációs képzések témája erősen foglalkoztatja a szakmát azóta, hogy a kormányzat márciusban bejelentette szándékát azok átstrukturálására. A viták, vélemények a kezdeti időszakban elsősorban a kommunikációs képzések szükségességére fókuszáltak, de a párbeszédnek most már inkább arról kell szólnia, hogy milyen változtatások célszerűek a képzések rendszerében és tartalmában. A kérdés megválaszolásához megegyezés szükséges arról is, hogy milyen szakmai célok vezéreljék az átalakításokat, hosszú távon mit szeretne elérni a szakma, és mit szeretne eredményként látni a kormányzat. Az összetett kérdéskörben a kormányzat és a szakma közötti konszenzus kialakításán kívül a szakmán belüli vélemények egyeztetése is feladat. A 2015. június 4-i PR Kávéházi Esttel az MPRSZ hangsúlyosan a jövőbeli lehetőségek megvitatásához, az erre vonatkozó szakmai vélemények egyeztetéséhez kívánt fórumot biztosítani.

A kerekasztal-beszélgetésen a kormányzat álláspontját, elképzeléseit Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár részletezte, aki beszélt a vonatkozó tervekről, valamint azokról a szempontokról és tényekről, amelyek a kormányzat véleménye szerint szükségessé teszik az átalakítást. Az államtitkár hangsúlyozta a kormányzat együttműködési készségét a megvalósítás részleteinek kidolgozásában.

Arról, hogy az érintett felsőoktatási kör és a szakma hogyan látja, hogyan értelmezi ezeket a kérdéseket, Bajomi-Lázár Péter (a Médiakutató főszerkesztője), Hammer Ferenc (az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének docense), Sós Péter János (címzetes főiskolai tanár, az MPRSZ elnökségi tagja), Tanács János (egyetemi docens, BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, Kommunikáció és Médiatudomány MA Kommunikációtervező szakirányvezető) és Vass László (a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora) meglátásain keresztül kaphatott képet a hallgatóság.

A beszélgetést vezető Lakatos Zsófia (MPRSZ elnök, a Hill+Knowlton kommunikációs ügynökség ügyvezető igazgatója), aki egyrészt a Szövetség nevében, másrészt gyakorló pr-vezetőként képviselte a szakmát, ismételten kifejezésre juttatta, hogy az MPRSZ határozott szándéka segítséget nyújtani a szakmai munkában, és részt vállalni a szakmai egyeztetésekben.

A komoly és feszültségektől egyáltalán nem mentes vitához kedvező helyszínnek bizonyult a kávéházi környezet, elősegítve, erősítve a nyitott, közvetlen, oldottabb kommunikációt, amire a konstruktív közös gondolkodáshoz nagy szükség van. A közel két órás beszélgetést, amelyben a közönség kérdései, észrevételei is helyet kaptak, a résztvevők a további együttműködés reményében zárták.

A rendezvényen készült fotók: https://www.mprsz.hu/galeria/

MEGOSZTÁS