Greenwashing: szigorúbb szabályozásra van szükség 

244

A Drinks&Links ehavi témája a zöldre mosás volt

2023. március 30-i Drinks&Links rendezvényünkön a greenwashing volt a fő téma. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Dr. Köves Alexandra egyetemi docens és ökológiai közgazdász, illetve Horváth Bálint, a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs vezetője voltak. Ludvig Orsolya, a Mathias Corvinus Collegium Kommunikációs Műhelyének vezetője moderálta a beszélgetést, mely során a szakemberek a jelenlegi gazdaság fenntarthatatlanságát, a rendszerszintű változás szükségességét, valamint a zöldre mosás kérdéskörét vitatták meg.

Horváth Bálint hangsúlyozta, a GVH célja, a fogyasztók védelme és a vállalkozások támogatása a szabályoknak való megfelelésben. Kiemelte az erősebb szabályozás és ellenőrzés jelentőségét. A GVH jelenleg a zöld marketing állításokra vonatkozó piacelemzést végez 25 európai ország versenyhatóságával együttműködve. A 2023 nyarán lezáruló átfogó vizsgálat egyik célja, hogy szempontokat adjon a jogalkotók számára egy egységes állítás- és jelölésrendszer bevezetéséhez, amellyel erősödhet a fogyasztók bizalma a fenntarthatósági állítások iránt. Horváth Bálint emellett felhívta a figyelmet a GVH honlapján elérhető zöld marketing tájékoztatóra is.

Dr. Köves Alexandra hangsúlyozta, hogy paradigmaváltásra van szükség a társadalom gazdaságról alkotott képében, és az egyéni gazdasági folyamatok és a növekedés korlátozása mellett érvelt, hogy a Föld eltartóképességén belüli teljes jóllétet lehessen elérni. Köves Alexandra úgy véli, hogy a tényleges változáshoz generációkon átívelő, hosszú távú stratégiákra van szükség. Elmondta, hogy ma már nem csak a félrevezető üzeneteket vagy képmutató gyakorlatokat kell greenwashing-nak tekinteni, hanem minden olyan tevékenységet, amely nem járul hozzá a rendszerszintű változáshoz.

Szövetségünk minden hónap utolsó csütörtökén rendez Drinks&Links eseményt, a következő esemény április 27-én lesz.

Még több fotó

Fotók: Németh László

MEGOSZTÁS