Az MPRSZ is aláírta a Helsinki Nyilatkozatot: Szükség van az etikus és átlátható működésre

5019

A Magyar PR Szövetség is aláírta a szakma minőségi elvárásait összefoglaló nemzetközi Helsinki nyilatkozatot.


2017 októberében az ICCO (International Communication Consultancy Organisation) az elnökségi ülésén írta alá a Helsinki nyilatkozatot azzal a céllal, hogy megerősítse a pr-szakma minőségi elvárásait. A digitális technológiák, etikai kérdések és a folyamatosan változó médiamodellek olyan komoly követelményeket támasztanak a mai pr-szakemberek irányába, hogy a nemzetközi szervezet úgy döntött: írásba foglalják szakmai vállalásaikat.

A dokumentum aláírása nem kötelező a társszervezetek számára, a Helsinki Global Summit rendezvényén történt bejelentés után azonban 16 nemzeti pr-szövetség – köztük a PRCA (UK), PR Council (USA) és az orosz AKOS – már ratifikálta a nyilatkozatot. A Magyar PR Szövetség (MPRSZ) döntése értelmében a szervezet új és meglévő egyéni, ügynökségi és vállalati tagjai tagságuk megerősítésével elkötelezik magukat a dokumentum 10 megfogalmazott elve mellett.

“Több hónap egyeztetés után nyújtotta be a nemzetközi szervezet a nyilatkozatot, melyet megvitatott, majd elfogadott a több mint 50 országot képviselő elnökség. A szervezet szerint rendkívül nagy szükség van az etikus és átlátható működés melletti elköteleződésre, hogy a PR hírnevét helyreállítsuk és megerősítsük. Jó jelnek tartom, hogy a Magyar PR Szövetség elnöksége is egyhangúlag támogatta a nyilatkozathoz való csatlakozásunkat” – mondta Sztaniszláv András, az MPRSZ alelnöke, az ICCO elnökségi tagja.

Az utóbbi néhány évben az MPRSZ azon is dolgozik, hogy újraépítse korábbi erős nemzetközi kapcsolatait különböző társszervezetekkel. Tagja az ICCO-nak és stratégiai együttműködést írt alá a CIPR (Chartered Institute of Public Relations) és az IPRA (International PR Association) szervezeteivel tudásmegosztás és további szakmai fejlesztések érdekében. Nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően számos pr-szakmai ismeretanyag vált elérhetővé az MPRSZ tagjai számára. Ezévben immár második alkalommal jöttek külföldi előadók a PR Akadémiára és lehetőség nyílt kedvezményes tagsági és nevezési díjak igénylésére is különféle szervezeteknél és pályázatoknál.

Az angol nyelvű nyilatkozat itt elérhető: https://iccopr.com/helsinki-declaration/

HELSINKI NYILATKOZAT

A PR jelentősége és egyre növekvő fontossága tudatában az ICCO tagjai minden körülmények között elkötelezték magukat az alábbi 10 alapelv mellett:
1.    Etikus és a hatályban lévő jogszabályoknak megfelelő működés.
2.    A legmagasabb szintű PR- és kommunikációs gyakorlat betartása.
3.    Az igazság tiszteletben tartása, őszinte és transzparens kapcsolattartás a munkatársakkal, az ügyfelekkel, a médiával, a kormánnyal és a nyilvánossággal.
4.    A bizalmas információk biztonságos megőrzése révén az ügyfelek, a szervezetek és az egyének személyiségi jogainak védelme.
5.    Tudatosan arra összpontosítani, hogy tevékenységünk megőrizze és javítsa a pr-szakma hírnevét.
6.    Tevékenységünk támogatóival és ügyfeleivel folytatott őszinte kommunikáció, illetve tartózkodás mindennemű félrevezető gyakorlattól (pl. astroturfing).
7.    A közösségi média erejének ismerete és annak felelős használata.
8.    Álhírek gyártásától és tudatos terjesztésétől való mindenkori tartózkodás.
9.    Szakmai tiszteletadás, a szervezet saját magatartási és/vagy etikai kódexének betartása, illetve más országok hasonló dokumentumainak figyelembe vétele.
10.    Annak biztosítása, hogy szakmai tevékenységünk gyakorlása semmilyen szempontból ne vezessen diszkriminációhoz (pl. nemre, nemiségre, származásra, vallásra, fogyatékosságra stb. vonatkozóan)

MEGOSZTÁS